Een stapje dichter bij ons doel

Wie ons al jaren volgt, weet dat onze grote droom een goed werkend Guatemalteeks gezondheidssysteem is, en dat voor alle Guatemalteken. Tot ruim twintig jaar geleden was er in Pojom en Yalanhuitz geen gezondheidspost. Bij gezondheidsproblemen moesten de inwoners hachelijke tochten ondernemen in de hoop op tijd te zijn. Hanne en Eva zagen die nood in en startten meer dan 20 jaar geleden met de bouw van een clinica, eerst in Yalanhuitz en daarna ook in Pojom.

De lokale gezondheidsposten werden in geen tijd onmisbaar. Dankzij de steun van honderden vrijwilligers, trouwe partners en ons lokale team maakten we gezondheidszorg toegankelijk voor elke inwoner van Pojom, Yalanhuitz en omgeving. De bevolking kon bij de clinicas terecht voor consultaties, zwangerschapsopvolging, TBC-opsporing en ook voor spoedgevallen. Nu, ruim 20 jaar later, voorziet de Guatemalteekse overheid ook gezondheidszorg in deze afgelegen, bergachtige regio.

De voorbije maanden heeft Vivir en Amor regelmatig samengezeten met de medewerkers van de overheid, zowel online als ter plaatse, om de werking van de gezondheidszorg in Pojom en Yalanhuitz te optimaliseren. We wilden niet langer naast elkaar werken, maar sloegen de handen in elkaar om vanaf 2024 complementair te werken.

Concreet betekent dit dat de inwoners van beide dorpen terecht kunnen bij de posten van de overheid voor de dagelijkse zorgen. Onze lokale medewerkers van Vivir en Amor verzorgen vanaf dan de emergencias en het transport naar de ziekenhuizen van Barillas en Huehue als de zorg ter plaatse niet volstaat. Zo staat Vivir en Amor samen met de medewerkers van de overheid 24/7 paraat om de inwoners van de nodige medische zorgen te voorzien. En zo wordt onze droom stap voor stap werkelijkheid.

Vorig jaar verbleven Hanne en Lien een tijdje in Yalanhuitz en Pojom en voerden er de onderhandelingen voor de verdere uitbouw en overdracht van de activiteiten van Vivir en Amor aan de overheid.

Carlos, Hanne, Marleni, Rudy en Lien. Advocaat en Notaris Rudy en Marleni Palacios zorgen dat de boekhouding van het project in Guatemala en de ONG Vivir en Amor volgens de Guatemalteekse wetgeving up to date zijn

In de keuken in Pojom: welkoms-etentje vanwege Team Pojom., met Ana Baltasar, James en Sindy, Lucia, Hanne, Ana Tomas en Carlos.

Dagelijkse consultas in Pojom: Ana Baltasar, Lucia en Carlos

Team Yalanhuitz: Francisco, Hanne Reyna, Rosa en Lien

Bouw van extra aula voor de middelbare school in Pojom, met grote steun vanuit de provincie West-Vlaanderen!

Departementale Directieteam van volksgezondheidszorg in Huehuetenango: betreft een nieuwe samenwerkingsovereenkomst aangaande gezondheidszorg tussen het Ministerie en onze ONG Vivir en Amor in Guatemala.