Intussen in Guatemala
Hoe gaat het nu in Yalanhuitz en Pojom?
 

Corona

In Yalanhuitz en Pojom doen de promotoren het nog steeds erg goed in beide clinica's.  Het waren en zijn natuurlijk ook voor hen heel verwarrende en moeilijke tijden.

Reeds in het begin van de eerste golf van de corona-pandemie hier in België, sloeg ook bij hen in Guatemala de angst om het hart, met de bijkomende stress. Voorzorgsmaatregelen werden zo goed als mogelijk (met heel wat hindernissen door tegenkantingen) toch wel in acht genomen.

De werking verloopt ondertussen, weliswaar op een ander tempo, verder.  De eerste corona-patiënten werden gediagnosticeerd eind augustus in Pojom, daarna ook in Yalanhuitz.  Dit werd enkel duidelijk door de doorverwijzingen van vrouwen voor een gecompliceerde bevalling, naar één van de nationale ziekenhuizen in Barillas of Huehuetango, waar ook  een test voor Covid-19 nodig is in het ziekenhuis.

Ondertussen zijn heel wat mensen in Yalanhuitz en Pojom, alsook al onze promotoren, matig ziek geweest, te vergelijken met een griep.  Gelukkig is het voor de meeste mensen voorlopig mild verlopen. De Guatemalteekse  remedie, een mix van gember, limoen en look werd hiervoor gebruikt. In september werd er wel geopperd dat er wel merkelijk meer ouderen stierven.  Of dit een gevolg is van het virus, zou kunnen, maar er zijn in de dorpen zelf geen test-mogelijkheden en zijn er dus ook geen bevestigen. 

Mondmaskers zijn ook een Guatemala een gewone zaak geworden.

Eta

Vorige week kwam de orkaan “Eta” door Midden-Amerika razen, die voor heel wat ellende van water-overlast heeft gezorgd.  In Yalanhuitz en Pojom ondervonden ze heel wat hinder van de non-stop regen, die het niet mogelijk maakte voor de mensen om buiten te komen, laat staan op hun land gaan werken.  Ook voor de clinica’s was het vorige week niet mogelijk om emergencia’s naar het ziekenhuis te transporteren, omdat vele wegen geblokkeerd waren door aardverschuivingen.  Gelukkig is dit ondertussen terug mogelijk.

Nooit gezien wateroverlast in Pojom als gevolg van de orkanen Eta en Iota

Bankautomaat

Als nieuwtje kan ik meegeven voor de kenners van Vivir en Amor, dat er nu een "Caja bancario van Banrural" aanwezig is in Yalanhuitz en Bella Linda (een Guatemalteekse bankautomaat).  De promotoren zullen hun werkloon straks ook voor het eerst via een bankrekening kunnen ontvangen.

Alvast veel groetjes,

Hanne, in naam van Vivir en Amor.