Vrijwilligerswerk voor Vivir en Amor?

Droom je ervan om jouw kennis en ervaring te delen met onze lokale gezondheidswerkers en tegelijk ook heel wat kennis en praktische vaardigheden op te doen? Ben jij medisch geschoold en heb je zin in een avontuurlijke stap in jouw carrière of opleiding? Dan ben je bij Vivir en Amor aan het juiste adres.

We zijn namelijk op zoek naar medische vrijwilligers voor onze gezondheidsposten in Pojom en Yalanhuitz, twee Guatemalteekse bergdorpjes.

Jouw profiel

Ben je vroedvrouw, verpleegkundige of dokter (in opleiding) of ben je op zoek naar een stageplaats, dan ben jij misschien onze nieuwe vrijwilliger. In onze twee gezondheidsposten geven we eerstelijnsgezondheidszorg aan de lokale bevolking. Ze kunnen bij ons terecht voor consultaties, gezinsplanning en zwangerschapsopvolging en opsporing en behandeling van TBC. Voor spoedgevallen of complexere aandoeningen begeleiden we de patiënten naar de ziekenhuizen van Barillas of Huehuetenango.

 • Om goed te kunnen functioneren is een degelijke basiskennis van Spaans een must. De inwoners van Yalanhuitz en Pojom spreken Q’anchobal, maar drukken zich meestal wel voldoende vlot uit in het Spaans.
 • Je hebt een ruime medische achtergrond (verpleegkundige, vroedvrouw, arts (in opleiding) of je zoekt een buitenlandse stageplaats) en bent bereid om bijscholingen te geven aan de lokale ploegen.
 • Je bent liefst 3 maanden of meer beschikbaar voor het vrijwilligerswerk.
 • Je hebt een flexibele ingesteldheid. Guatemala blijft een arm land waar niet alles loopt zoals gepland (elektriciteitspannes, wegverzakkingen, ...). In de plaatselijke winkeltjes zijn niet alle westerse producten voor handen.
 • Je werkt graag in team, maar ook zelfstandig werken schrikt je niet af.

Wat kan je van ons verwachten?

 • Voor jouw vertrek krijg je uitgebreide informatie over de beste reisroute, het leven in Guatemala en het werk in de bergdorpen Yalanhuitz en Pojom.
 • In Yalanhuitz of Pojom word je opgevangen door onze lokale medewerkers. Je verblijft gratis in de clinica of bij een lokaal gastgezin mits vergoeding. Jouw werkschema wordt bepaald in samenspraak met onze lokale coördinatoren.
 • Tijdens jouw verblijf kan je op regelmatige tijdstippen overleggen met een van de leden van de Raad van Bestuur.
 • Je komt terecht in een ongerepte omgeving. Yalanhuitz en Pojom liggen in een bergachtige omgeving, met prachtige lagunes en riviertjes waar je tijdens je vrije tijd kunt ontspannen.
 • Yalanhuitz en Pojom zijn authentieke dorpjes met een overwegende Maya-bevolking. De mensen zijn er warm en gastvrij en geven graag een inkijk in hun manier van leven.
 • Bij een voldoende lang verblijf komt Vivir en Amor vzw tussen in reis- en/of verblijfskosten.

Voel je het kriebelen? Neem dan zeker contact op met Hanne Dejonckheere via han.dejonckheere@gmail.com. Kijk ondertussen al eens op deze website om meer te ontdekken over onze werking en de dorpjes Pojom en Yalanhuitz

 • Line, Charline en Celien
  Na een onderbreking van acht jaar start Vivir en Amor dit jaar opnieuw een uitwisselingsproject op met vrijwilligers ...