20 jaar Vivir en Amor

We kijken met een grote glimlach terug naar het verjaardagsfeest van 6 november. Wat een prachtige dag, wat een mooie ontmoetingen en zo veel warme herinneringen aan onze tijd in Vivir en Amor.

We waren heel blij voor zoveel enthousiasme bij de bijna 130 aanwezigen. Mensen die allemaal een warm hart hebben voor Vivir en Amor in Guatemala.

Twintig jaar inzet voor betere en toegankelijke gezondheidszorg in Guatemala, voor duurzame verbetering van de levensomstandigheden van de inwoners van Yalanhuitz en Pojom. Dit konden we niet alleen. Al van het begin mochten we rekenen op het enthousiasme en het engagement van honderden vrijwilligers uit binnen- en buitenland. Samen met hen en de lokale Maya-bevolking bouwden we twee kliniekjes in 2 afgelegen bergdorpjes en zorgden we voor degelijke eerstelijnsgezondheidszorg in één van de armste landen van de wereld.

Ook vol trots konden we op die dag vertellen hoe de gezondheidswerkers het werk dagelijks fantastisch verder zetten. Twee teams in beide clinica’s geven elke dag het beste van zichzelf om alle patiënten op te vangen voor een consultatie, wondverzorging, hulp bij moeilijke bevallingen of begeleiden bij een transport met de jeep-ambulances tijdens een lange rit naar het ziekenhuis in de stad. De vele foto’s die we ontvangen via WhatApp vanuit Guatemala konden via een kleine PowerPoint met jullie delen.

We willen iedereen graag nog eens heel hartelijk danken voor jullie steun aan "Vivir en Amor" de afgelopen 20 jaar!! Zonder jullie zouden we nooit zo veel bereikt hebben!

Vanaf 10u30 was iedereen welkom voor een aperitief, met muzikale begeleiding van de Marimba die ons in Guatemalteekse sferen bracht. Over de middag verzorgde Ineke Anckaert, vrijwilligster bij Vivir en Amor, met hun Foodtruck Pastaliciuos een heerlijk middagmaal.

Na de middag was het tijd om de benen even te strekken, en hiervoor hadden we een zoektocht voorbereid waarbij we in samenwerking met de stad Roeselare, de Roeselaarse held Albrecht Rodenbach in de kijker hebben gezet. "Vivir en Amor dichter bij Rodenbach" was een zoektocht met enkele doe-opdrachten, langs historische en belangrijke plekjes in Roeselare, waarbij we Vivir en Amor en Albrecht Rodenbach beter leerden kennen.

Na de zoektocht wachtte een heerlijk dessertbuffet, verzorgd door veel helpende handen. Ondertussen hadden we ook een virtuele ontmoeting met onze promotoren ter plaatse in Guatemala. De verbinding was niet optimaal, maar we konden alvast met een warm hart elkaar eens zien en hartelijk zwaaien. 😉

Deze twintigste verjaardag betekende voor ons ook een vooruitblik naar de komende jaren. Op lange termijn willen we ons gezondheidsproject volledig inkapselen binnen de Guatemalteekse overheidsstructuren. Maar naar ons aanvoelen is dit hiervoor nog veel te vroeg. Ons hoofddoel is en blijft kwalitatieve gezondheidszorg voor de regio, en dat kan de overheid nu nog niet garanderen.

Vandaar blijven wij vanuit Vivir en Amor de komende jaren vol enthousiasme onze lokale medewerkers met raad en daad bijstaan, tot we zeker zijn dat we met een gerust hart onze clinica's kunnen overdragen. We koesteren de droom om er nog 20 jaar bij te doen.

Maar zonder extra financiële hulp lukt dit niet! Ook al kunnen we regelmatig aankloppen bij onze subsidiepartners Stad Roeselare, Stad Koksijde en Provincie West-Vlaanderen (via het Wereldhuis), toch blijven ook particuliere giften noodzakelijk.

Daarom gaan we een nieuwe uitdaging aan: we zijn op zoek naar 200 extra mensen die het engagement aangaan om maandelijks 10€ te schenken. De opbrengst hiervan stelt ons in staat om ook in de komende jaren een kwalitatieve geneeskunde aan te bieden in onze clinica's.

BEN JIJ 1 van die 200 MENSEN of HELP JIJ MEE om anderen in je omgeving ook warm te maken om SAMEN voor de mensen in Guatemala het VERSCHIL te maken?

We geloven erin: SAMEN MAKEN WE HET VERSCHIL. Delen is lief 💗

Jouw (maandelijkse) giften zijn welkom op het rekeningnummer BE87 4748 1880 2194 van Vivir en Amor vzw. (fiscaal attest is mogelijk vanaf 40€/kalenderjaar).

Wil je weten hoe onze uitdaging aanslaat? We delen het aantal nieuwe schenkers graag met jullie op onze homepage.

Alvast heel veel warme groeten
van het Belgisch-Guatemalteeks team
van Vivir en Amor.