Brieven uit Yalanhuitz

Terug in Yalanhuitz

Eva:

25 april. Terug naar Yalanhuitz. VIVIR EN AMOR is eindelijk een echte guatemalteekse NGO (niet-gouvermentele organisatie). Dat is heel goed nieuws, want zo zijn we toch met tien mensen die iedere maand zullen samenkomen en ieder van die 10 mensen heeft zijn eigen verantwoordelijkheden binnen het project. Het belangrijkste is ook dat we op die manier ook juridisch meer beschermd zijn.

De eerste week verliep echt rustig. Veel werk, maar zonder zorgen... Terug vele consultaties in de omliggende dorpen. De opleidingsdag aan de gezondheidswerkers en vroedvrouwen was ook echt plezant. Deze maand leerde ik hen bloeddruk meten. Het was niet simpel, maar ze glunderden van 'trots' als het hen lukte.

Leren werken met de bloeddrukmeter

Zondag 28 april, rustdag. Lang geslapen en daarna een blikje tonijn (uit België) opengedaan om dubbel en dik te genieten van onze zondag...

Er kwam een jongen zeggen dat zijn vrouwtje zeer veel pijn had in haar buik. Ze was zes maanden zwanger. We gingen vlug met hem mee naar hun huisje. We voelden onmiddellijk dat iets niet in orde was. Haar water was al gebroken en er stak iets uit de baarmoederhals. Het was de navelstreng. Het hartje van het kindje kloptje niet meer! We zeiden aan de mama dat haar kindje gestorven was. Ze nam het heel rationeel op en zei enkel dat ze wilde dat het dan zo snel mogelijk geboren zou worden. Een goeie twee uren later werd het dode kindje geboren! Zeer klein, zeer tenger, zo helemaal in wording met broze vingertjes en teentjes, het gezichtje nog maar halfgevormd. De vrouwen hier zijn zo sterk! Het is ongelofelijk! Ze wikkelden het baby'tje in doeken om het dan te begraven. Het beeld van dit kleine kindje blijft voor altijd in mijn geheugen en in mijn hart geprent!

Dinsdag 30 april kwam Koen terug toe in Yalanhuitz. Hij is een zeer goeie hulp voor ons bij de consultaties en bij zoveel meer! Als we naar de dorpen gaan om consultaties te doen, gaat hij mee en doet hij al het administratieve werk, wat voor ons heel wat tijd bespaart! Zijn kookkunsten zijn ook 1000 keer beter dan de onze. Alleen eten we wel veel te veel als hij kookt.

Zaterdag 4 mei en zondag 5 mei kwamen er twee dokters van de Rotaryclub naar Yalanhuitz om consultaties te doen. Carlos Salorzano, oogarts, en Ricardo (Boma), tandarts. 't Was heel goed! Ricardo heeft 51 rotte tanden getrokken en Carlos heeft 66 consultaties gedaan voor de ogen.

Dinsdag 7 mei werd moedertjesdag gevierd in Yalanhuitz. Groot feest! Marimba muziek van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. De kindjes van 't school zongen liedjes, deden dansjes...

Domingo

Hanne:

Nu ik aan die dagen terug denk, kenden we Domingo-tje al. De dag ervoor, vrijdag 3 mei, kwam zijn grootvader naar ons toe om een spuit en een peniciline flacon. We geven nooit zomaar medicamenten mee, zonder de patiënten eerst te zien, en zelf ervan overtuigd te zijn, dat het goed is. We kennen de grootvader goed (Sebastiaan) en stelden voor om met hem mee te gaan om het kindje te gaan zien. We hadden al één en ander mee, om het kindje te onderzoeken en eventuele medicamenten. Maar... we zagen op slag dat het iets serieus was!

Domingo-tje is het zoontje van Mateo. Mateo was de eerste die we kenden van Yalanhuitz omdat hij representante is (vertegenwoordiger) en ons kwam op halen aan de kruising op weg naar Yalanhuitz de eerste keer. (...) Domingo-tje lag te kreunen in z’n bed, z’n linkerbeentje was drie-vier dubbel zo dik dan z’n rechterbeentje. Hij zag er ook ferm ondervoed uit, z’n ander been, en z’n armpjes heel mager. Hij had koorts, meer dan 40 graden. Gans zijn been had een heel gespannen vel, vol vocht eronder, vooral zijn knie, maar ook zijn enkel en z’n voetje. Ze vertelden ons dat het gestart was met een ontsteking in z’n knie, en dat het nu al een week was. Er lagen planten op z’n knie, maar deze hadden tot nu toe nog niet geholpen. Omdat Domingo-tje er zo ondervoed, mager en ziek uit zag hebben we ook van de eerste keer een infuus gestoken. We gaven hem medicatie tegen de koorts, de pijn, en ook ontstekingswerende pilletjes. Fastum-gel voor op z’n knie, nutritie-repen (maar daar had hij braakneigingen van) en uiteindelijk dan toch dagelijks een spuit met peniciline procaïne. (...) Het was de eerste keer dat we zoveel medicamenten samen gaven, maar het was wel nodig.

Al van de zaterdag was het iets beter met Domingo-tje, z’n koorts was weg, de pijn iets minder, we namen steeds de afmetingen van z’n bovenbeen, knie en enkel, en hadden de indruk dat het de eerste twee dagen toch enkele millimetertjes aan het verminderen was. (...)

Eva:

De dag van moedertjesdag (7mei) kwam de grootvader zeggen dat ze niet zoveel vertrouwen meer hadden in de medicatie en dat ze er zeker van waren dat het een "enfermedad de secretos" (ziekte van geheimen) was. De mensen geloven heel sterk in bovennatuurlijke krachten en geesten. Ze waren er zeker van de Domingo-tje een slechte geest had aangeraakt... Aangezien hij met de dag meer en meer zijn krachten verloor, moedigden we de ganse familie constant aan om Domingo-tje naar het ziekenhuis in Mexico te brengen. We dachten toen dat hij het ziekenhuis in Huehuetenango nooit meer zou halen. We gaven hen geld en beloofden alles van kosten voor vervoer, ziekenhuis, medicatie... te betalen. Ze wilden hem eerst naar een "curandero" (gebedsgenezer) brengen. We stonden er zo machteloos tegenover. We kunnen de mensen niets verplichten of verbieden. (...)

Naar Mexico

Hanne:

De woensdagmorgen was het terug mijn beurt om naar Domingo-tje te gaan. Het gemoed van Mateo (de papa) en van iedereen was overvol, ook van mij. Mateo huilde hard en zei dat ze het niet meer aankonden. Er moest iets gebeuren en dringend! We vonden het zelf al laat en riskant om nog iets te kunnen regelen om naar het ziekenhuis te gaan in Huehuetenango (dat gratis is), dus stelden we voor om naar México te gaan. Het zou wel veel duurder en onbekender zijn, maar dat was op dat moment niet belangrijk! Maar de familie van Mateo was er ondertussen al rotsvast van overtuigd dat medicamenten en een ziekenhuis niet meer zouden helpen, alleen een curandero! We probeerden nog alles wat we konden om hen eerst te overtuigen dat ze misschien eerst naar het ziekenhuis zouden gaan om Domingo wat te stabiliseren en daarna naar een curandero. Maar, we zagen al snel, dat gans de familie die zelfde mening had, en dat we er eigenlijk weinig konden tegen doen. We hebben hen wat alleen gelaten en laten nadenken, we zeiden hen dan rustig wat onze mening was, maar dat ze vrij waren, dat ze zelf een keuze moesten maken. We zouden hen financieel helpen als ze naar een ziekenhuis zouden gaan.

Tegen de middag gingen we terug, en het was beslist. Ze zouden eerst naar een curandero gaan en als ze zouden merken dat het nog achteruit zou gaan met Domingo, dan zouden ze naar het ziekenhuis gaan. We schreven 2 brieven, voor het ziekenhuis en voor de curandero met de nodige medische informatie over Domingo. Het is wel een ongelofelijk gevoel, een kindje die zo erg al aan het afzien was, te laten op pad gaan, naar iets waar je zelf niet veel vertrouwen in hebt, terwijl je denkt dat het hoogstdringend is voor een andere keuze. Deze gesprekken waren ook steeds waar dat Domingo bij was en soms ging het er nogal zwaar aan toe. Maar goed, er waren zodanig veel gevoelens bij dat het moeilijk is om dit allemaal te beschrijven,... het was zo intens.

Het handschoenpoppetje was ondertussen al verdwenen, door de tweelingbroertjes van Domingo, zij zijn ongeveer 1 jaar oud, en speelden er natuurlijk ook graag mee. Maar we waren van plan om Domingo een echt vriendje te geven, een pluchen beestje. Toen we vroegen welk diertje hij het liefst zou hebben, zei hij: een varkentje. En van kleur? Rojo (rood) en toen we vroegen klein of groot, zei hij klein. We hebben een varkentje gevonden, wel roze… maar hij was heel content, kon nog wat lachen terwijl we een beetje het varkentje deden vertellen. ‘k Voelde me echt een clini-clown bij een terminaal patiëntje.

Deze dag zouden ze nog afwachten tot s nachts om hem op een draagberrie naar Mexico te dragen. Het zou een tocht worden van 5 uur.

‘s Nachts om 2u30 kwamen ze ons wakker maken om te zeggen dat ze zouden vertrekken. We gingen mee naar hun huisje, om nog ‘t een en ‘t ander mee te geven voor onderweg en ook om zn infuus te verwijderen. Het was voor ons al supertriestig, om hem te zien gaan. Een hele boel nonkels gingen mee om hem elk om de beurt te helpen dragen, ook z’n mama en papa en ééntje van de tweelingbroertjes, en het varkentje. De andere broertjes en zusjes bleven thuis. Ze zijn daar met 7 kindjes. We hadden toen echt al een hopeloos gevoel. Domingo-tje dat dutske, ondertussen al heel opgezwollen over gans z’n linkerkant, snakkend naar adem, z’n neusje al heel opengerokken van het neusvleugelen, pijnlijk van de droogte, met doorligwonden, pijn aan z’n hartje van de koorts, grote pijn in z’n knie, steeds zo over z’n leven of dood horen spreken door z’n familie, door ons… ‘t Was akelig om hem te zien wegdragen op die draagberrie, we zaten allemaal met zoveel vraagtekens…

Met Domingo-tje op weg naar Mexico

Eva:

Twee dagen later was Domingo terug! Langs de ene kant waren we al gelukkig dat hij de weg overleefd had, langs de andere kant waren we ontgoocheld dat ze hem niet naar het ziekenhuis hadden gebracht. De gebedsgenezer had ook medicijnen voorgeschreven, precies dezelfde als deze die wij al tien dagen aan het geven waren! Domingo-tje had nu nog meer doorligwonden, nog moeilijker om te ademen, nog meer zwellingen in gans zijn lichaampje. Nog maar eens trachtten we de familie ervan te overtuigen dat hij naar het ziekenhuis moet worden gebracht. Om er nog meer druk op te zetten zeiden we dat ze maar drie dagen tijd meer kregen om te gaan en als ze niet gingen dat we dan niets meer konden doen voor hen... Ze geloofden dat de medicijnen een slechte werking hadden op een "ziekte van geheimen" (...)

Bellorio

Eva:

Vrijdagmorgen 17 mei, was ik consultaties aan het doen in Yalanhuitz. Plots klopte er iemand op de deur. Het oudere broertje van Domingo-tje (andres) stond daar met een briefje. Er stond op dat we uitgenodigd waren om naar de "bellorio" te gaan 's avonds en met de vraag of we deodorant hadden. Ik vroeg waarvoor ze deodorant zouden gebruiken. Andres zei dat het voor het lichaampje van Domingo was. Ik verstond het niet goed en zei hem dat dit niets zou helpen aan zijn infectie. Toen vroeg ik wat een "bellorio" was. Ik wist dat ze dikwijls 's avonds met de familie bidden rond een zieke... Andres zei toen dat Domingo-tje diezelfde morgen gestorven was, onderweg naar het ziekenhuis...

Ik ben direct samen met Koen naar Domingo-tje gegaan. De papa van Domingo (Mateo) nam me vast en zoveel opgekropte pijn barste los in schreeuwen, snikken en tranen. Ze wilden graag dat ik nog eens naar het lichaampje en naar de wonden keek. Domingo-tje, had ik maar... nu is het te laat. In de namiddag kwamen Hanne en Peter terug uit Huehuetango. (Peter, een vriend van Hanne, was kort voordien aangekomen in Yalanhuitz. Hanne had Peter vergezeld naar Huehuetango om de terugreis te regelen). 's Avond was het die "bellorio". Dat is een gebedsmoment, waarbij alle familie en vrienden samen komen om te bidden en te waken bij Domingo. De mensen blijven er de ganse nacht samen. Domingo-tje lag op een houten plank vooraan in het huisje, overdekt met bloemen. Er werd marimba gespeeld en gezongen. De sfeer was heel intens. Mensen liepen binnen en buiten. Kinderen speelden en lachten, anderen huilden. De manier waarop ze hier met de dood omgaan is zo anders dan in België. Het is een deel van ieders bestaan. God heeft ons leven gegeven en ooit komt hij ons terug halen... Mensen treuren om het verlies van een persoon, maar weten dat het Gods wil is en dat zijn ziel (alma) verder leeft.

Buiten werd er een groot vuur gemaakt waarop enkele vrouwen bruinen bonen en tortillas kookten voor alle mensen. Wij zijn niet de ganse nacht gebleven omdat we de volgende dag opleiding moesten geven aan gezondheidswerkers en vroedvrouwen.

De volgende morgen waren enkele mannen druk bezig met het maken van een kistje. De gezondheidswerkers kwamen toe, maar ik voelde me slingerziek. Hantje heeft het van mij overgenomen en ik ben terug in mijn bed gekropen. 's middags zijn we terug naar Domingo-tje gegaan.

Klaarmaken van het kistje voor Domingo

Woordenloos

Hanne:

Toen we toekwamen was Mateo door de micro aan het spreken… Hij uitte ook nog eens uitdrukkelijk zijn dankbaarheid naar ons toe, wenend en snikkend sprak hij zijn onmacht uit, echt bewonderlijk hoe die mensen dat kunnen! Ook de grootvader sprak nog eens door de micro en deelde zijn diepste gevoelens. Eva-tje heeft voor ons ook een schoon woordje gedaan, tegenover de familie, tegenover Domingo… waar we allemaal rond stonden! Daarna werd er weer marimba gespeeld, en vroegen ze ons om elkaar de handen kruisend te geven, Mateo, de mama, Eva-tje en ikzelf. We werden er zo enorm dichtbij betrokken, dat ik me zelfs begon schuldig te voelen tegenover z’n tantes, broertjes en zusjes, die iets meer op de achtergrond bleven. Er ging zoveel door m’n hoofd, het bonkte van te wenen, van verdriet, van de muziek, van het voelen van het koude lichaampje van Domingo, het verdriet te zien van z’n ouders z’n broertjes en zusjes, en gans Yalanhuitz…

Verenigd rond Domingo

Het kistje werd toen binnengebracht, en ze vroegen ons hulp om Domingo erin te leggen… Voor mij was het niet dat ze ons hun hulp vroegen, maar als appreciatie gebaar naar ons toe. Het begon enorm te donderen en te regenen op het moment dat Eva-tje en ik, Domingo in z’n kistje legden… Ongelofelijk hoe gans de wereld, de natuur, de intense momenten, zo voorzien zijn,… dan kan je echt niet meer twijfelen dat er een God bestaat! Het was verschrikkelijk, hoe we daar Domingo-tje "nuestro amigo" zeiden steeds tegen hem, daar zo moesten insteken! Het was zo overdonderend met de donder, de marimba,… het gehuil van alle mensen...

We probeerden om het varkentje van Domingo snel bij hem te leggen, maar… dan zagen we dat ook al z’n persoonlijk gerief bij hem in het kistje werd gelegd. Z’n kleren, z’n schoolboeken in z’n moraal (soort schoudertas van hier, waar de kindjes mee naar school komen), nog een moraal met daarin z’n bord, z’n tas… echt ongelofelijk hoe we daar met z’n mama en papa en grootvader en dan ook z’n broertje Andres rond dat kistje zaten om al z’n gerief, netjes te ordenen boven op z’n lichaampje. Dan hielpen we nog om z’n handjes schoon te vouwen met z’n vingertjes in gebedshouding… Er werd nog een kruisje bijgelegd…. En dan een wit doek erover… We zaten daar met velen gehurkt rond dat kistje… echt ongelofelijk… achteraf zagen we dat we alletwee wat verf aan onze armen hadden, en wilden dit nooit meer kwijt… nu hebben we er een doorzichtige plakker opgeplakt (op-site) en als het los komt, bewaren we het voor altijd!!!

Het kistje werd dan toegenageld, verschrikkelijk gevoel… Kleine kindjes die daar ook rond stonden, wat moet er ook allemaal niet door hun hoofdjes gaan?? Daarna werd Domingo-tje naar buiten gedragen, voor ons was het precies hetzelfde beeld, dan toen hij met z’n draagberrie een week ervoor naar buiten werd gedragen, maar nu in z’n kistje. De kindjes van z’n klas, z’n neefjes, droegen samen z’n kist!

Afscheid

Hanne:

Bij het vertrekken van hun huisje, op weg naar het kerkhof, riep Mateo ons na, dat we z’n naam moesten roepen. Eerst snapten we het niet zo goed, maar ‘k had al gezien dat er hier en daar mensen waren die "Domingo" riepen!!! Ongelofelijk intens. Dit is voor hen een laatste roep, omdat hij misschien zou terug komen bij hen… De dichtste familie bleven daar, in hun huisje omdat ze geloven als ze naar het kerkhof meegingen, dat er snel nog iemand van hun familie zal sterven. De meeste andere mensen gingen wel mee… Het was een grote groep. We hadden ook kaarsjes in onze handen gestopt gekregen… Eva-tje en ik waren ook zo dicht bij mekaar, 'k zou het me niet kunnen voorstellen dat je dit alleen zou moeten meemaken. We passeerden bij z’n school, er werd nog een toertje gedaan op het voetbal plein en daar ook een stop gehouden, omdat Domingo daar zoveel gespeeld had, en gingen we allen samen, met Domingo op kop naar het kerkhof. Een kwartiertje wandelen ongeveer, de bergen in, een prachtige ligging heeft dat kerkhof, met een heel open zicht op de bergen. Vele kindjes liepen bij ons, en hielden onze handen vast! Zo mooi, dat verdriet delen in Yalanhuitz echt niet verschillend is in leeftijd! Zo verbonden zijn die mensen, alles samen delen, mekaar helpen! Daar kunnen we pas veel van leren!!

Op het kerkhof werd er nog ‘t één en ‘t ander gezegd over en voor Domingo en opnieuw voor ons ook… dat we echt een deel zijn van Yalanhuitz, van hun familie!!! Op het moment dat Domingo-tje in de put werd gelegd, begon het opnieuw te donderen en te onweren… echt ongelofelijk! Ze legden er ook de resten van het kaarsvet, van de voorbije nacht erbij. En achteraf werd er op de aarde stenen gelegd en dan een aluminium golfplaat erover, zodat de kaarsjes die op de aarde werden gezet, samen met de bloemen, niet zouden afzien van de regen en de wind. Daarna… was het stil… vele mannen hadden hun fles sterke drank bij en nodigden ons ook uit om te drinken,… maar we waren niet in de stemming. Het is blijkbaar normaal dat hun verdriet dan achteraf verdronken wordt.

Eva:

De volgende dag (zondag) kwam een van de zusjes van Domingo-tje ons bezoeken. We zijn samen met haar en de andere broertjes en zusjes naar het kerkhof gegaan om een mooie kaars bij Domingo-tje te zetten. De papa, de nonkels en de opa waren cement aan het maken om een graf te maken voor Domingo-tje. Het was een heel rustige sfeer. De vriendjes van Domingo speelden er op de andere graven en kwamen regelmatig kijken naar de kaarsjes en bloemmetjes op de plaats waar Domingo-tje begraven lag. 's Middags kwamen de vrouwtjes van de mannen die aan het werken waren aan het graf eten brengen. Het leek een grote picknick. De borden en de potten eieren en tortillas werden op een ander graf gezet. Allen samen aten we op het kerkhof - vanboven op de grafsteen van iemand die twee jaar geleden gestorven is.

Maandag terug in Huehuetenango toegekomen. Gisteren samen met Koen, Peter en Hanne naar Panajachel vertrokken. Nu zijn we in Panajachel voor drie dagjes vakantie! Panajachel is een heel mooi dorp aan het meer van Atitlan. Een prachtig groot meer tenmidden van vulkanen. We blijven hier tot vrijdagmorgen. Vrijdag vertrekken we heel vroeg terug naar huehuetenango om dan dezelfde dag nog met de moto naar Yalanhuitz terug te keren. Een week na de begrafenis wordt is er nog zo'n ganse nacht van waken en van gebed met familie en vrienden. Ons verstand zegt dat het nogal zwaar zal worden om in 1 dag vanuit Panajachel in Yalanhuitz te geraken en daarna de ganse nacht wakker te blijven, maar ons hart zegt dat we ernaar toe moeten... (...)

Mijn brief wordt lang en... hoe meer woorden ik schrijf, hoe meer ik besef dat woorden nog geen honderste deeltje van ons leven hier kunnen beschrijven...

Hanne en Eva